“KOSOVA” – VEPËR KAPITALE HISTORIOGRAFIKE

 -Jusuf Buxhovi: “Kosova I, II, III”, botoi Shtëpia botuese “Faik Konica”, Prishtinë –  “Jalifat Publishing”, Houston, 2012.                                             Shkruan: Ramadan Musliu* Historia e Kosovës e Jusuf  Buxhovit , në tri vëllime prej me shume se 2.300  , e përbërë nga tri pjesë: “Kosova-Antika, Mesjeta” , “Kosova – Perandoria osmane” dhe  “Nga Konferenca e Londrës deri te […]


Nazmi Rrahmani: Maqedonia antike pjesë e botës pellazge-ilire

Nga Nazmi Rrahmani *Jusuf Buxhovi: “Maqedonia nga antika deri te koha jonë”, boti “Jalifat Publishing” Houston dhe “Faik Konica” Prishtinë, 2019, faqe 1057. Libri më i ri i Jusuf Buxhovit nga fusha e historisë “Maqedonia nga antika deri te koha jonë”, mund të konsiderohet pjesë përbërëse e veprës madhore “Kosova” në tetë vëllime, e cila […]


Agron Jaha: Enciklopedia Buxhoviane rishikon me një dioptri tjetërfare gjithë kompleksin e ndërtesës së deritanishme historiografike (I)

Jusuf Buxhovi: “KOSOVA” II, MESJETA. Botoi “Jalifal Publishing” – Houston dhe “Faik Konica” – Prishtinë, 2015 Nga AGRON JAHA PJESA HYRËSE – PROLOG Me  “Kosova” të profesorit të merituar të Historisë Iliroshqiptare (çdo gjë e arritur këtu vetëm me zgjuarsi, punë vetëmohuese e dritëpërçuese e Genius Ilyrici) – të nderuarit Jusuf Buxhovi, shqiptarët shënojnë fitoren […]


Frank Shkreli: Përkatësia perëndimore e shqiptarëve

Nga Frank Shkreli I nderuar Profesor Buxhovi, të nderuar pjesëmarrës. Fillimisht dëshiroj të përshëndes Vatrën për organizimin e promovimit të këtyre veprave të historisë së Shqiptarëve, mu në këtë 100-vjetor të shpalljes së Pavarësisë kombëtare. Unë jam i kënaqur të marr pjesë në këtë promovim, jo vetëm për rëndësinë që ka vepra e historianit Jusuf […]


Don Lush Gjergji: Gjon Nikollë Kazazi dhe Jusuf Buxhovi

Nga Don Lush Gjergji Imzot Gjon Nikollë Kazazi, i lindur në Gjakovë më 1 janar 1702, ishte nxënës dhe student i dalluar në Fermo të Italisë, më vonë edhe në Kolegjin Ilirik të Loretos, ku kishte studjuar ndër të tjera edhe lëndët e retorikës, gramatikës dhe filozofisë. Kishte doktoruar në filozofinë dhe teologjinë në Kolegjin […]


Agron Jaha: Themelimi dhe fuqizimi i Konstandinopojës apo Perandorisë Lindore Romake nga dinastia iliro-dardane (II)

Jusuf Buxhovi: „KOSOVA II“ – MESJETA. Botues „Jalifat Publishing“ – Houston & Faik Konica – Prishtinë, 2015. NGA  AGRON JAHA. PJESA II. Autori me të drejtë i kthehet rolit të faktorit dardan përkatësisht ilir brenda ngrehinës shtetërore të Perandorisë Romake duke konsideruar këtë pjesë të historisë globale evropiane, por para së gjithash si thesar unikat […]


Fatmir Sulejmani: Buxhovi ridefinon Kryengritjen e Ilindenit

Nga Fatmir Sulejmani *Jusuf Buxhovi: “Maqedonia nga antika deri te koha jonë”, boti “Jalifat Publishing” – Houston dhe “Faik Konica” – Prishtinë, 2019, faqe 1057. Në kapitullin e gjashtë të pjesës së tretë të veprës së Jusuf Buxhovit “Maqedonia nga antika deri te koha jonë” (“Faik Konica” – Prishtinë 2019, f. 508-537) flitet për kryengritjen e shumëpërfolur […]


Xhemail Mustafa: Kronikë e dramatizuar dhe e shpirtëruar

*Jusuf BUXHOVI:”Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit”, roman. Botoi “Rilindja”, Prishtinë, 1982. Shkruan: Xhemail MUSTAFA Në praktikën e interpretimit të letërsisë, e veçmas në tekstet teorike mbi krijimtarinë letrare të autorëve të ndryshëm, thuhet shpesh se shkrimtari  gjatë gjithë përvojës së tij krijuese e shkruan të njëjtën vepër, qoftë edhe atëherë kur interpretimet  e veta i […]


Shefqet Dibrani: “Jeniçeri i fundit” roman i meditimit të thellë filozofik

Shkruan: Shefqet Dibrani Romani “JENIÇERI I FUNDIT”, shënon një arritje specifike në letrat shqipe. Jusuf Buxhovi, është i shkolluar për letërsi dhe i specializuar në histori, prandaj këto dy afinitete krijuese janë tamam si dy komponente krijuese të cilat i ka inkorporuar në romanin historik, ku rrëfimi letrar është konceptuar mbi argumentin historik duke e sajuar […]


Jusuf Buxhovi: Adem Jashari në Kosovën e pasluftës

Nga Jusuf Buxhovi Opinioni kosovar sot është i mbërthyer brenda kllapave: presidenti historik dhe komandanti legjendar. Realiteti brenda të cilave sot jeton qytetari ynë në vazhdimësi bën trysni mbi ndërgjegjen e tij historike sa epitetet e tilla duken si eufemizma që mbulojnë një gjendje irracionale të jetës shoqërore të këtij aktualiteti tonë. Sa më shumë […]