Qerim Lita: Vepër madhore dhe e rëndësishme për historiografinë shqiptare

Jusuf Buxhovi: MAQEDONIA -Nga antika deri te koha jonë, SHB “Jalifat Publishing”- Houston dhe “Faik Konica”-Prishtinë, viti 2019 Nga Qerim LITA             Studiuesi dhe historiani i mirënjohur shqiptar, Jusuf Buxhovi, pas botimit të veprës madhore tetë vëllimshme “Kosova”, historiografisë shqiptare i dhuroi edhe një vepër tjetër po aq madhore dhe të rëndësishme “Maqedonia nga antika […]


Naile Demiri: Një vepër brilante letrare…

Jusuf Buxhovi: “DUSHKAJA”, roman. Botoi “Faik Konica” dhe “Jalifat Publishing”, 2018, faqe 170. Romani i autorit Jusuf Buxhovi, “Dushkaja”, i ndarë në nëntë kaptina ( nga gjashtë e mbrëmjes e deri e deri në orën pesë të mëngjesit), shfaqet si një rrëfim në vetën e parë, prej nga ndërtohet një vepër letrare brilante dhe e […]


Erget Cenolli: “Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit” – vepër emblematike e letërsisë shqipe

*Jusuf Buxhovi: “Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit”, roman, botoi “Naim Frashëri”, Tiranë, 1985. Nga  Erget  CENOLLI Dy njerëz zbresin prej malit. Njëri mbart, si një muze shëtitës, të ndodhurat e së shkuarës; tjetri, prej së shkuarës, ravijëzon të ardhmen në synim dhe përfytyrim. Sipër, Shkëlzeni “shkëlqen e nxeh”; teposhtë Ereniku sjell shqetësime të moçme. Kështu […]


Ramadan Musliu: Maqedonia në një optikë të re historiografike

Jusuf Buxhovit: ”Maqedonia  nga antikiteti deri te koha jonë”, botoi “Jalifat Publishing” , Houston dhe “Faik Konica” Prishtinë, 2019/ Nga Ramadan Musliu Projekti më i ri historiografik i Jusuf Buxhovit, “Maqedonia nga antikiteti deri te koha jonë”  është një shembull ilustrativ i pohimit të dijetarit të njohur austriak se historia ka për funksion “Zgjerimin dhe fuqizimin […]


Aleksandar Zoto: “Midis Kamysë dhe Kadaresë” – Studim krahasues i romanit “Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit” të Jusuf Buxhovit

Aleksandar ZOTO Është  e pamundur të pohohet që leximi i „Dekameronit“ të Bokaçios, i „Ditarit të murtajës“ të Daniel dë Fosee (De Foes) , i „Ambre“ të Katlen Vinsorit (Kathleen Winsorit), i „Kalorësit mbi çati“ të Xhinios (Giono) ose edhe i „L´oevre au noir“ të Margarita Jursenarit (Marguerete Yourcenar), t´i ketë  paraprirë hartimit të „Shënimeve […]


Ramadan Musliu: Riinterpretimi shkencor i një procesi historik të Kosovës

Jusuf Buxhovi: “KOSOVA” VI, VII dhe VIII, boti “Jalifat Publishing” Houston dhe “Faik Konica”, Prishtinë, 2018 Nga Ramadan Musliu Projekti kapital, “Kosova”, përkatësisht historia e Kosovës, këto ditë u plotësua edhe me tre vëllime të tjera, me  6,7 dhe 8, duke e rrumbullaksuar dhe përfunduar një histori të shtetësisë, por edhe etnisë. Pesë librat e […]


Ibrahim Rugova: ‘Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit’ ndër romanët më të mira të letërsisë shqipe

Shkruan: Dr. Ibrahim Rugova 1.Gjendja epidemiologjike Romani i Jusuf Buxhovit “Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit” është roman i situatës, roman i një gjendjeje. Themi kështu meqë motivi kryesor i romanit është në  gjendje epidemiologjike e shkaktuar nga futja e murtajës. Kjo situatë bëhet më e veçantë nga e dhëna se epidemia është shkaktuar nga pushtuesi […]


Ramadan Musliu: Një roman – katarsë

Ramadan Musliu Romani „Jeniçeri i fundit“ pikën nistore narrative e ka në ngjarjen e njohur të fundiviteve te tridhjeta të shekullit XIX-të, kohën kur jo vetëm se bëhet çthurjja e formacionit të jeniçervë, por edhe zhdukja fizike e elementeve të fundit, të cilave i takon edhe personazhi i romanit Ramadan MUSLIUVepra letrare e Jusuf Buxhovit, […]